SAVAGAYA. Builiding a better world.

© 2019 by SAVAGAYA. All rights reserved.

NATURE - BOHO Apartment

LOKALIZACJA:             JAŚMINOWY MOKOTÓW,                                                           WARSZAWA
CERTYFIKAT EKO:      BREEAM, PLGBC
POWIERZCHNIA:          59 m2
REALIZACJA:                GRUDZIEŃ 2018 r.
ARCHITEKT:                  NATALIA SZYK TROCHA

ZAŁOŻENIA PROJEKTOWE:

Właścicielka mieszkania uwielbia spędzać czas z dala od zgiełku miasta, na świeżym powietrzu, wśród natury. Jednocześnie charakterystyka jej pracy wymaga częstych wizyt w centrum, dlatego codzienne dojeżdżanie z odległych części miasta byłoby uciążliwe. Mieszkanie znajduje się 10 minut od ścisłego centrum Warszawy, jednak udało się tu stworzyć sielankową atmosferę.

Ze względu na zamiłowanie Patrycji do zdrowego stylu życia, we wnętrzu w większości miały być zastosowane naturalne materiały i wykończenia, takie jak drewno, wiklina, len, wszystko po to, aby w centrum miasta stworzyć możliwe najprzyjemniejszy mikroklimat wnętrza. Mieszkanie znajduje się w inwestycji Jaśminowy Mokotów, której budowa była pierwszą w Warszawie budową zasilaną wyłącznie energią wiatrową. Dzięki świadomemu ograniczeniu korzystania z energii elektrycznej (m.in. zastosowaniu oświetlenia LED), osiedle redukuje niekorzystny wpływ na środowisko już na etapie realizacji inwestycji.

Mieszkanie miało łączyć w sobie 3 funkcje. Pierwszą z nich jest relaks i wyciszenie od zgiełku miasta i codzienności. Kolejną jest przestrzeń dla spotkań ze znajomymi – tu kluczowy był projekt strefy salonowo - kuchennej. Właścicielka mieszkania jest stylistką, a dom po części jest miejscem jej pracy, dlatego ostatnią funkcją była działalność zawodowa, a wraz z nią duża garderoba z częścią prywatną i firmową.

ZAŁOŻENIA OGÓLNE:

- naturalne materiały i wykończenia
- dużo zieleni czyli ‘dżungla’ w centrum miasta
- spójność poszczególnych pomieszczeń

 

ZAŁOŻENIA STREFY PRYWATNEJ/WYPOCZYNKOWEJ
- oaza spokoju, miejsce wytchnienia
- miękkie wykończenia, jasne kolory
- wielkie tapicerowane łóżko

ZAŁOŻENIA STREFY TOWARZYSKIEJ
- duża, otwarta przestrzeń salonowo – kuchenna
- wyspa kuchenna i duża pojemna kanapa

ZAŁOŻENIA STREFY ZAWODOWEJ
- dużo miejsca do przechowywania odzieży
- duże lustro do prezentowania stylizacji

 

 

 

PROJEKT I WYKONANIE:

1. OGÓLNE

W całym mieszkaniu została zastosowana spójna stylistyka i kolorystyka, opierająca się na drewnie, bieli i szarościach przełamanych czarnymi akcentami w postaci ram luster, klamek i dodatków. Przeważającym stylem wnętrza jest styl boho, ale pojawiają się tutaj również akcenty rustykalne, jungle oraz skandynawskie. Mieszkanie jest przestronne i czyste w formie, stanowi idealne tło/bazę pod dodatki i pamiątki z dalekich podróży. Ważnymi elementami wykończenia tego wnętrza są detale, których mnogość można wypatrywać praktycznie w każdym miejscu są to świece, obrazki, zdjęcia, uchwyty, żłobienia itd., to one tworzą duszę tego miejsca.

 

 

2. PRZEDPOKÓJ

Przedpokój jest przestrzenia, która musi być bardzo funkcjonalnie zaprojektowana, jednocześnie ze względu na jej położenie widoczne z części salonowej, wykończenia musiały być estetyczne i spójne ze stylistyką całego mieszkania. Znajduje się tutaj ogromna szafa w zabudowie, ale dzięki temu, że wykonana została w kolorze białym, wtopiła się we wnętrze, a jej gabaryty nie są przytłaczające. Dodatkowej lekkości dodaje ogromne lustro, na całą wysokość pomieszczenia, oprawione w czarną stalową ramę. Przetransportowanie go do mieszkania, było nie lada wyzwaniem, gdyż ze względu na swoje gabaryty nie zmieściło się do windy, a szerokość klatki schodowej pozwoliła przecisnąć mu się dosłownie na centymetry.


Boho charakteru w tej strefie dodają pufa z frędzlami, wzorzysty dywanik oraz sznurkowe uchwyty do szafy. Specjalnymi elementami we wnętrzu są wieszak na płaszcze oraz mini konsolka, wykonana wg. wspólnego projektu architekta i właścicielki, a wykonane są z odzyskanego drewna, dodatkowo konsolka służy jako jedno z wielu miejsc ekspozycyjnych naturalnych roślin.

 

 

3. SALON

Salon i kuchnia ze względu na układ mieszkania stanowią jedną wspólną przestrzeń, jednak pod kątem funkcjonalnym miały zachować autonomiczność. Zgodnie z wytycznymi właścicielki kuchnia miała być duża, miała znaleźć się w niej wyspa, dużo blatów roboczych oraz przestrzeni do przechowywania, jednocześnie istniało ryzyko, że spełniając te wymagania kuchnia zdominuje część salonową, a tego nie chcieliśmy, kuchnia miała pozostać kuchnią, a salon salonem.

 

Salon natomiast miał być przestrzenią wypoczynkową, z dużą kanapą, biblioteczką i miejscem ekspozycji pamiątek z wypraw.
Kanapa, która ustawiona jest plecami do kuchni jest naturalną barierą pomiędzy tymi 2 strefami, dodatkowo część salonowa została podkreślona miękkim dywanem, który wyznacza strefę wypoczynkową.

 

Zabudowa meblowa salonu i kuchni została wykonana przez stolarza, meble w obydwu pomieszczeniach są ze sobą spójne kolorystycznie i stylistycznie. Dominującymi wykończeniami jest oczywiście drewno oraz matowa biel, które przełamane są czarnymi akcentami.

Ściana imitująca płyty betonowe stanowi granicę pomiędzy strefą towarzyską, a strefą prywatną Patrycji, czyli sypialnią. Wykonana jest z masy betonowej, której pionowe podziały współgrają z podziałami na szafce pod telewizorem. W ścianie znajdują się drzwi z ukrytą ościeżnicą oraz ze specjalnie przygotowanym skrzydłem drzwiowym przygotowanym pod samodzielne wykończenie na budowie, które również zostało pokryte masą betonową, dzięki czemu idealnie wtapiają się w płaszczyznę ściany, a jedyny ślad po drzwiach stanowi czarna stalowa klamka. Oświetlenie zaprojektowane w bliskim sąsiedztwie ściany wieczorową porą podkreśla strukturę betonu, tworząc ładna grę świateł. Do betonowej ściany w salonie nawiązują betonopodobne wykończenia w kuchni, czyli płytki na ścianie, oraz ciemnoszary blat.

Elementem dopełniającym i scalającym wnętrze są dodatki, wiklinowe krzesła w kuchni współgrają z wielką wiklinową lampą i lampką nocną w salonie. Na kanapie pojawiły się miękkie poduszki wykończone naturalnymi tkaninami, a całość dopełniają piękna monstera w doniczce.

 

 

4. SYPIALNIA

Najważniejszym elementem w sypialni jest duże łóżko z miękkimi tapicerowanymi krawędziami i zagłówkiem, które zostało umieszczone w mini wnęce, co nadaje przytulności. Wnęka wykończona jest naturalną tapetą wykonaną z trzciny i papieru, oraz podkreślona dodatkowo oświetleniem LED ukrytym w grubości ściany, które uwydatnia fakturę tapety i tworzy intymny nastrój.

Ważnym elementem w tym pomieszczeniu jest drewniana toaletka, która musiała znaleźć się w strefie naturalnego oświetlenia, stąd jej lokalizacja w pobliżu okna. Jej wygląd i kolorystyka harmonizują z pozostałymi meblami w mieszkaniu.

 

Pomieszczenie utrzymane jest w bardzo jasnych kolorach, głównie bielach, kremach i szarościach, podkreślone drewnianymi akcentami, wszystko to składa się na wrażenie ciepła i przytulności. Wrażenie to spotęgowane jest wykładziną dywanową pokrywającą całe pomieszczenie, która dodatkowo została położona na bardzo miękkim gąbkowym podkładzie, dzięki czemu chodzi się tutaj jak po chmurce. Wykładzina współgra z innymi naturalnymi tekstyliami w pokoju: poduszkami, lnianą narzutą na łóżko, oraz zasłonami w oknach.

We wnętrzu znalazło się dużo zieleni, wielka palma w lnianym plecionym worku, kwiat doniczkowy na szafce nocnej, oraz bukiet z gałązek pistacji na toaletce.

 

 

ŁAZIENKA

Czysta i prosta w formie, w przeciwieństwie do reszty mieszkania, tutaj miał panować względny minimalizm. Wszystkie elementy nieciekawe do eksponowania zostały ukryte; pralka i kosz na pranie znajdują się w ukrytej szafie przy wejściu; półki na kosmetyki prysznicowe schowane są za powstałą specjalnie w tym celu ściance oddzielającej prysznic i wc, pozostałe elementy wyposażenia łazienki kryją się w drewnianej szafce pod umywalką.

 

W łazience dominuje płytka imitująca marmur, szare płytki z fakturą na podłodze i ścianach idealnie współgrają z użyleniem kamienia na płytce, a ciepła i domowości dodają drewniane akcenty w postaci półki pod umywalką oraz półeczki nad toaletą. Biel na ścianach i szafie stanowi neutralne tło.

Również w przestrzeni łazienkowej nie mogło zabraknąć akcentów naturalnych, ciemna łazienka nie jest wymarzonym miejscem dla roślin, ale idealnie odnajduje się tu sukulent, dla którego miejsce znalazło się w wiszącej lampie przy umywalce. Gdyby nie fakt, że w całym mieszkaniu zastosowane jest ekologiczne oświetlenie LEDowe, sukulent mógłby być dodatkowo podgrzewany temperaturą włączonej żarówki (;

 

PODSUMOWANIE:

Zaprojektowanie mieszkania w nurcie ekologicznym, w centrum dużego miasta, w pierwszym momencie może się wydawać dosyć trudnym zadaniem. Jednak na przykładzie tej inwestycji widzimy, że jest to możliwe oraz proste, wystarczy świadomie podejść do procesu projektowania. Odpowiedni dobór naturalnych elementów wykończenia wnętrz takich jak drewno, len, wiklina oraz dużej ilości zieleni we wnętrzu, są ścieżką która  zaprowadzi nas do zrównoważonego wnętrza. Na pierwszy rzut oka mieszkanie nie przejawia w wyglądzie żadnych nadzwyczajnych cech, które mogłyby wskazywać na ekologiczność inwestycji. I właśnie o to chodzi, aby żyć dokładnie tak jak chcemy, nie rezygnując z dotychczasowych wygód, nie zmieniając przyzwyczajeń, ale mając z tyłu głowy troskę o naszą planetę. To nie jest trudne!

 


KLIKNIJ W PONIŻSZE IKONY ABY ZOBACZYĆ WIĘCEJ

.